Košík je prázdný

V tomto článku se zaměříme na konfiguraci a správu Postfixu, oblíbeného open-source MTA (Mail Transfer Agent), na virtuálním privátním serveru (VPS) pro účely zasílání velkého množství e-mailů. Zabýváme se zde instalací, základní konfigurací, bezpečnostními opatřeními a technikami pro zlepšení doručitelnosti.

Instalace a základní konfigurace

1. Instalace Postfixu

Instalace na většině linuxových distribucí, jako je Ubuntu nebo Debian, se provádí pomocí balíčkovacího systému. Stačí spustit:

sudo apt-get update
sudo apt-get install postfix

Během instalace vás systém vyzve k vybrání typu poštovního serveru. Pro účely zasílání velkého množství e-mailů doporučujeme vybrat možnost "Internet Site".

2. Základní konfigurační soubor

Hlavní konfigurační soubor pro Postfix se nachází v /etc/postfix/main.cf. Pro základní nastavení je třeba upravit několik klíčových direktiv:

  • myhostname - plně kvalifikovaný název domény (FQDN) vašeho serveru.
  • myorigin - doména, která se použije pro odchozí e-maily, pokud není specifikováno jinak.
  • mynetworks - rozsahy IP adres, ze kterých je server ochoten přijímat poštu.
  • relayhost - pokud používáte externí službu pro doručování e-mailů.

Příklad základní konfigurace:

myhostname = mail.vasedomena.cz
myorigin = vasedomena.cz
mynetworks = 127.0.0.0/8, vaše_veřejná_IP_adresa/32
relayhost = 

Bezpečnostní opatření

1. Autentizace a šifrování

Pro zabezpečení komunikace mezi e-mailovými servery je důležité nastavit šifrování pomocí TLS. V souboru /etc/postfix/main.cf zajistěte, že máte nastaveno:

smtpd_tls_security_level = may
smtpd_tls_cert_file=/cesta/k/vasemu/certifikatu.pem
smtpd_tls_key_file=/cesta/k/vasemu/privatnimu/klici.pem

2. Omezení příjmu a odesílání pošty

Aby se zabránilo zneužití vašeho serveru pro rozesílání spamu, je důležité nastavit omezení pro příjem a odesílání pošty. V /etc/postfix/main.cf lze nastavit smtpd_recipient_restrictions, kde můžete definovat pravidla pro akceptování nebo odmítání e-mailů.

Techniky pro zlepšení doručitelnosti

1. SPF záznam

Sender Policy Framework (SPF) je e-mailová ověřovací technika, která pomáhá zabránit spoofingu vaší domény. Ve vaší DNS zóně by měl být přidán SPF záznam, který deklaruje, které servery mohou odesílat e-maily jménem vaší domény.

2. DKIM

DomainKeys Identified Mail (DKIM) přidává digitální podpis k odchozím e-mailům, čímž umožňuje příjemci ověřit, že e-mail nebyl změněn během přenosu. Konfigurace DKIM vyžaduje generování párů klíčů a nastavení DNS záznamů.

3. DMARC

Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC) je další ověřovací protokol, který využívá SPF a DKIM. Pomocí DMARC záznamu v DNS můžete definovat politiku pro zacházení s e-maily, které neprojdou ověřením.

 

Správná konfigurace a správa Postfixu na VPS pro zasílání velkého množství e-mailů vyžaduje pečlivé plánování a pravidelnou údržbu. Implementací uvedených bezpečnostních opatření a technik pro zlepšení doručitelnosti můžete zvýšit spolehlivost vašich e-mailových kampaní a zároveň chránit vaši doménu před zneužitím.