Košík je prázdný

V dnešní digitální době je zabezpečení majetku vysoce prioritní záležitostí. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zajistit bezpečnost, je použití systémů dohledu. Díky pokroku v technologii se stává stále běžnějším nastavovat a spravovat bezpečnostní kamery a systémy dohledu na virtuálních privátních serverech (VPS). V tomto článku se zaměříme na nastavení a konfiguraci těchto systémů s využitím softwaru ZoneMinder a Shinobi, které umožňují centralizovaný přístup a ukládání záznamů.

I. Předpoklady a požadavky

ZoneMinder a Shinobi jsou open-source softwarové aplikace pro monitorování a záznam z bezpečnostních kamer. Obě platformy lze efektivně využívat na VPS pro centralizované řízení a archivaci dat z bezpečnostních kamer. Před zahájením instalace je třeba zajistit, že váš VPS splňuje minimální systémové požadavky pro běh vybraného softwaru a že máte plný přístup k serveru (root přístup) pro provádění nezbytných konfigurací.

II. Instalace a základní nastavení

A. ZoneMinder

  1. Aktualizace systému a instalace potřebných závislostí: Před instalací ZoneMinderu je nezbytné aktualizovat systém a nainstalovat potřebné závislosti.
    sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
    sudo apt-get install zoneminder
    ​
  2. Konfigurace databáze: Po instalaci ZoneMinderu je třeba nastavit databázi pro ukládání záznamů a konfiguraci systému.

  3. Nastavení Apache: ZoneMinder vyžaduje web server, obvykle se používá Apache. Musíte provést několik změn v konfiguračním souboru Apache, aby byl ZoneMinder správně nastaven a dostupný.

B. Shinobi

  1. Instalace Node.js a MariaDB: Shinobi vyžaduje Node.js pro svůj backend a MariaDB pro ukládání dat.
    sudo apt-get install nodejs npm
    sudo apt-get install mariadb-server
    ​
  2. Stažení a instalace Shinobi: Shinobi lze stáhnout z oficiálního GitHub repozitáře a následně nainstalovat pomocí příkazů.

  3. Konfigurace databáze pro Shinobi: Po instalaci je třeba nastavit databázi pro Shinobi, včetně vytvoření uživatele a databáze pro aplikaci.

III. Přidání a konfigurace kamer

Po instalaci a základním nastavení je třeba přidat vaše bezpečnostní kamery do systému. Tento krok zahrnuje zadání IP adresy kamery, přístupových údajů, typu protokolu (např. RTSP) a dalších specifických nastavení pro každou kameru.

IV. Pokročilá konfigurace a optimalizace

  1. Detekce pohybu: Obě platformy nabízejí pokročilé možnosti detekce pohybu, které je možné konfigurovat pro jednotlivé kamery.

  2. Ukládání a archivace záznamů: Nastavení pravidel pro ukládání záznamů, včetně délky uchování záznamů a podmínek pro jejich archivaci.

  3. Vzdálený přístup a oznámení: Konfigurace vzdáleného přístupu přes internet a nastavení oznámení v případě detekce pohybu nebo jiných událostí.

 

Nastavení a konfigurace bezpečnostních kamer a systémů dohledu na VPS s použitím ZoneMinder nebo Shinobi může výrazně zlepšit bezpečnost vašeho majetku. Díky centralizovanému přístupu a možnosti ukládání záznamů poskytují tyto platformy flexibilní a efektivní řešení pro monitorování a zabezpečení. Při správném nastavení a konfiguraci můžete vytvořit robustní systém dohledu, který je přizpůsobený vašim specifickým potřebám a požadavkům.