Košík je prázdný

V dnešní době, kdy je poptávka po online komunikaci vyšší než kdy jindy, se mnoho organizací a jednotlivců obrací k self-hosted řešením pro video konferenční služby. Tyto služby nabízejí vyšší úroveň kontroly, zabezpečení a přizpůsobení ve srovnání s cloudovými službami. Dvě z nejpopulárnějších platforem pro tento účel jsou BigBlueButton a Jitsi Meet. Tento článek poskytuje detailní přehled o tom, jak tyto služby implementovat na vlastním virtuálním privátním serveru (VPS).

BigBlueButton

Úvod do BigBlueButton BigBlueButton je otevřený software, který byl speciálně navržen pro online vzdělávání. Nabízí širokou škálu funkcí, jako jsou sdílení obrazovky, virtuální tabule, veřejné a soukromé chaty, ankety a kvízy.

Požadavky pro instalaci Pro instalaci BigBlueButton je doporučeno použít dedikovaný VPS s minimálně 4 GB RAM a 2 CPU jádry. Systém vyžaduje Ubuntu 16.04 LTS (64-bit) nebo novější. Dále je třeba mít plný root přístup k serveru a veřejnou IP adresu.

Instalační proces

  1. Přihlaste se k serveru přes SSH.
  2. Aktualizujte systém pomocí příkazů sudo apt-get update a sudo apt-get upgrade.
  3. Stáhněte a spusťte instalační skript BigBlueButton pomocí příkazu sudo wget -qO- https://ubuntu.bigbluebutton.org/bbb-install.sh | bash -s -- -v xenial-220 -s your-domain.com -e Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
  4. Po dokončení instalace navštivte webovou adresu, kterou jste zadali během instalace, pro přístup k rozhraní BigBlueButton.

Jitsi Meet

Úvod do Jitsi Meet Jitsi Meet je další oblíbená otevřená platforma pro video konference, která umožňuje snadno vytvářet a spravovat online schůzky bez nutnosti registrace. Nabízí funkce jako sdílení obrazovky, šifrování end-to-end, a integrace s externími aplikacemi.

Požadavky pro instalaci Pro Jitsi Meet je vhodný VPS s Ubuntu 18.04 LTS nebo novějším, s minimálně 2 GB RAM a 1 CPU jádrem. Stejně jako u BigBlueButton, je třeba mít root přístup a veřejnou IP adresu.

Instalační proces

  1. Přihlaste se k serveru přes SSH.
  2. Nainstalujte Jitsi Meet pomocí příkazů sudo apt -y update, sudo apt -y upgrade a sudo apt -y install jitsi-meet.
  3. Během instalace vám bude vyzváno k zadání vaší domény. Po zadání domény postupujte podle instrukcí na obrazovce k dokončení instalace.
  4. Po instalaci můžete přistupovat k Jitsi Meet prostřednictvím webového prohlížeče zadáním domény serveru.

Zabezpečení a údržba Bez ohledu na to, kterou platformu si vyberete, je klíčové zajistit zabezpečení vašeho serveru. To zahrnuje nastavení firewallu, pravidelné aktualizace softwaru a konfiguraci SSL/TLS certifikátů pro šifrování komunikace. Dále je doporučeno pravidelně zálohovat server a monitorovat jeho výkon.

Implementace self-hosted video konferenčních služeb na VPS nabízí flexibilní a bezpečné řešení pro online schůzky a webináře. BigBlueButton a Jitsi Meet jsou obě vynikající platformy, které mohou vyhovovat různým potřebám a požadavkům. Výběr mezi nimi by měl být založen na specifických potřebách vaší organizace a technických specifikacích vašeho serveru.