Košík je prázdný

Kernel-based Virtual Machine (KVM) je open-source řešení pro virtualizaci, které umožňuje Linuxu fungovat jako Hypervisor. KVM je integrován přímo do jádra Linuxu, což umožňuje vytvářet na jednom fyzickém serveru mnoho izolovaných virtuálních strojů (VM). Tento článek je určen pro administrátory a techniky, kteří chtějí na operačním systému CentOS 7 nastavit a spravovat KVM pro hostování a správu virtuálních strojů.

Předpoklady

  • Instalovaný a aktualizovaný systém CentOS 7
  • Procesor s podporou Virtualizace (Intel VT-x nebo AMD-V)
  • Minimálně 4 GB RAM (doporučeno více v závislosti na počtu a velikosti virtuálních strojů)

Instalace KVM a dalších nástrojů

  1. Ověření podpory virtualizace Nejprve je potřeba ověřit, zda váš procesor podporuje hardware virtualizaci. To lze udělat pomocí příkazu:

    egrep -c '(vmx|svm)' /proc/cpuinfo
    

    Pokud příkaz vrátí hodnotu větší než 0, procesor podporuje hardware virtualizaci.

  2. Instalace KVM a nástrojů pro správu Pro instalaci KVM a nástrojů, jako jsou qemu-kvm, libvirt, virt-install a virt-viewer, použijte příkaz yum:
    sudo yum install qemu-kvm libvirt libvirt-python libguestfs-tools virt-install
    ​

    Po instalaci těchto balíčků spusťte a povolte službu libvirtd:

    sudo systemctl start libvirtd
    sudo systemctl enable libvirtd
    

 

Konfigurace sítě

KVM umožňuje několik možností konfigurace sítě. Pro jednoduchou konfiguraci lze použít NAT nebo můstkování (bridge). Můstkování poskytuje VM přímý přístup k síťovému segmentu, jako by byly fyzickými stroji na síti.

  1. Vytvoření síťového můstku Vytvoření síťového můstku lze provést manuální editací konfiguračního souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-br0, kde br0 je název nového můstku.

Vytváření a správa virtuálních strojů

  1. Vytvoření virtuálního stroje Pro vytvoření nového VM použijte příkaz virt-install. Například pro vytvoření VM s názvem "testvm", 2 vCPU, 2 GB RAM, 20 GB diskovým prostorem a instalačním médiem (ISO souborem) CentOS 7, použijte:

    sudo virt-install --name=testvm --vcpus=2 --memory=2048 --cdrom=/path/to/centos7.iso --disk size=20 --os-type=linux --os-variant=centos7 --network bridge=br0 --graphics none --console pty,target_type=serial
    
  2. Správa VM Pro správu VM je možné použít nástroj virsh, který je součástí balíčku libvirt. Příkazy jako virsh list zobrazí spuštěné VM, virsh start <name> spustí VM, a virsh shutdown <name> VM vypne.

Zálohování a obnova virtuálních strojů

Zálohování VM je klíčové pro obnovu v případě selhání. Jednou z metod je použití virsh dumpxml <name> > <name>.xml pro export konfigurace VM a následné použití dd nebo cp pro zálohování diskových obrazů.

 

KVM na CentOS 7 nabízí robustní a flexibilní platformu pro hostování virtuálních strojů. Díky integraci do Linuxového jádra a podpoře široké škály hostitelských operačních systémů, KVM poskytuje vynikající výkon a efektivitu pro virtualizaci. S vhodnou konfigurací sítě a správnou správou virtuálních strojů je možné vytvořit stabilní a bezpečné virtuální prostředí, které splňuje potřeby vaší organizace.