Košík je prázdný

V současné době existuje mnoho nástrojů a platforem, které usnadňují správu webhostingu. Mezi nejpopulárnější patří cPanel a Plesk, které se často objevují jako hlavní volby pro správce webů a hostingové poskytovatele. Tento článek se zaměří na porovnání cPanel, Plesk a dalších méně známých hostingových panelů, aby pomohl uživatelům vybrat nejlepší řešení pro jejich potřeby.

cPanel

Uživatelské rozhraní: cPanel je známý svým intuitivním a přátelským uživatelským rozhraním. Nabízí jednoduchý přístup k různým funkcím, jako je správa souborů, databází, e-mailů a domén.

Kompatibilita: cPanel běží primárně na CentOS, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) a CloudLinux. Nedávným vývojem je rozšíření podpory na systémy AlmaLinux a Rocky Linux po ukončení CentOS.

Funkcionalita: Poskytuje širokou škálu funkcí a je ideální pro webhostingové poskytovatele. Podporuje automatizaci úkolů a snadnou integraci s různými softwarovými aplikacemi.

Cena: cPanel zavedl model založený na počtu účtů, což může být pro některé hostingové poskytovatele nákladné.

Plesk

Uživatelské rozhraní: Plesk rovněž nabízí čisté a přehledné uživatelské rozhraní, které je přístupné i pro začátečníky. Jeho organizace je modulární, což usnadňuje navigaci.

Kompatibilita: Plesk je univerzálnější ve srovnání s cPanel, jelikož je kompatibilní s Windows Serverem a také s mnoha Linuxovými distribucemi.

Funkcionalita: Plesk poskytuje podobnou funkcionalitu jako cPanel, ale zahrnuje některé specifické nástroje pro vývojáře, jako je integrace Dockeru a podpora pro Git.

Cena: Plesk obvykle nabízí flexibilnější cenové modely, včetně možností per-server nebo per-site, což může být výhodné pro menší projekty.

Další hostingové panely

Kromě cPanel a Plesk existují i další hostingové panely, jako je DirectAdmin, Webmin/Virtualmin a ISPconfig, které přicházejí s vlastními výhodami a nevýhodami:

  • DirectAdmin je cenově dostupnější alternativou s jednoduchým rozhraním, ale může nabízet méně funkcí ve srovnání s cPanel a Plesk.
  • Webmin/Virtualmin je bezplatná/open-source alternativa, která je vhodná pro pokročilé uživatele, kteří preferují větší kontrolu nad svým serverem.
  • ISPConfig je rovněž bezplatný a open-source, poskytuje dobré možnosti pro správu více serverů z jednoho rozhraní.

 

Výběr správného hostingového panelu závisí na specifických potřebách uživatele, typu a velikosti projektu, preferovaném operačním systému a rozpočtu. Zatímco cPanel a Plesk jsou široce používány a nabízejí bohatou funkcionalitu, alternativní panely mohou poskytnout cenově efektivnější nebo specializovanější řešení pro specifické požadavky. Je doporučeno provést důkladný průzkum a případně využít zkušební verze, aby uživatelé mohli nejlépe posoudit, který hostingový panel nejlépe vyhovuje jejich potřebám.