Košík je prázdný

Upgrade operačního systému je vždy zásadní krok, který vyžaduje pečlivou přípravu a pochopení rizik. Přechod z CentOS 7 na CentOS 8 není výjimkou a vyžaduje důkladný plán. Důležité je si uvědomit, že od CentOS 8, projekt přešel na CentOS Stream, což je rolling-release distribuce, která je předstupněm pro RHEL (Red Hat Enterprise Linux). Přestože proces může vypadat složitě, pečlivým dodržením níže uvedených kroků zajistíte úspěšný upgrade.

Příprava na upgrade

  1. Zálohování dat: Nejdůležitější krok, který by neměl být přehlížen. Zálohujte všechny důležité soubory, databáze a konfigurace.

  2. Aktualizace stávajícího systému: Před zahájením upgrade je důležité mít CentOS 7 plně aktualizovaný. Spusťte yum update a restartujte systém.

  3. Kontrola kompatibility: Ujistěte se, že vaše hardware a software jsou kompatibilní s CentOS 8. To může zahrnovat kontrolu s výrobci hardware a vývojáři software.

  4. Dokumentace změn: CentOS 8 přináší mnoho změn, včetně novějších verzí softwaru a změn v systémové správě. Seznamte se s těmito změnami, abyste předešli překvapením.

Proces upgrade

Upgrade z CentOS 7 na CentOS 8 vyžaduje několik specifických kroků, vzhledem k tomu, že přímý upgrade cestou yum není oficiálně podporován. Zde je obecný postup, jak na to:

  1. Instalace nástroje DNF: CentOS 8 používá jako správce balíčků DNF místo YUM. I když je YUM stále dostupný, DNF je výchozí a nabízí lepší výkon a funkce.

    • Odinstalujte YUM:
      yum remove yum yum-plugin-fastestmirror
      ​
    • Instalujte DNF:
      yum install dnf
      ​
  2. Odstranění nepodporovaných balíčků: Některé balíčky CentOS 7 nemusí být kompatibilní s CentOS 8. Použijte dnf k jejich identifikaci a odstranění.

  3. Přidání CentOS 8 repozitářů: Odstraňte repozitáře CentOS 7 a přidejte repozitáře CentOS 8. To zajistí, že při dalších krocích budete instalovat balíčky z nového systému.

  4. Upgrade systému: Nyní můžete spustit upgrade systému pomocí DNF. Tento krok může trvat delší dobu v závislosti na množství aktualizací a rychlosti internetového připojení.

    dnf upgrade
    
  5. Řešení závislostí: Během upgradu může dojít k problémům se závislostmi balíčků. DNF nabízí nástroje pro jejich řešení, ale v některých případech může být potřeba manuální zásah.

  6. Finální kontrola a restart: Po dokončení upgrade pečlivě zkontrolujte systém a logy, abyste se ujistili, že nejsou žádné nevyřešené chyby nebo varování. Nakonec restartujte systém, aby se změny projevily.

Po upgrade

  1. Testování funkčnosti: Otestujte důležité služby a aplikace, abyste se ujistili, že vše funguje jak má.

  2. Konfigurace nových služeb: CentOS 8 může zahrnovat nové služby nebo změny v konfiguraci stávajících služeb. Proveďte potřebné úpravy konfigurace.

  3. Monitoring systému: Sledujte systémové logy a výkon, abyste identifikovali možné problémy vzniklé po upgradu.

Upgrade z CentOS 7 na CentOS 8 je komplexní proces, který vyžaduje důkladnou přípravu a opatrnost. Následováním těchto kroků zajistíte, že váš systém bude úspěšně aktualizován s minimálními přerušeními.