Košík je prázdný

CentOS 7, stejně jako většina linuxových distribucí, pravidelně obdrží aktualizace jádra systému, které přinášejí nové funkce, zlepšení výkonu a opravy bezpečnostních chyb. S každou novou aktualizací jádra se však na pevném disku ukládá i stará verze, což může časem vést k nedostatku volného místa. Tento článek poskytuje podrobný průvodce, jak odstranit staré verze jádra v systému CentOS 7 a tím uvolnit místo na disku.

Předpoklady

Před zahájením je důležité se ujistit, že máte zálohu systému. Odstranění jádra může při nesprávném postupu způsobit problémy se spuštěním systému. Také je dobré ověřit, že máte nainstalovanou nejnovější verzi jádra a že systém na ní správně běží.

Krok 1: Zjištění nainstalovaných verzí jádra

Pro zjištění, které verze jádra jsou v systému nainstalovány, otevřete terminál a zadejte následující příkaz:

rpm -q kernel

Tento příkaz vypíše seznam všech nainstalovaných verzí jádra. Doporučuje se ponechat nejnovější verzi a alespoň jednu předchozí jako zálohu pro případ potřeby.

Krok 2: Odstranění starých verzí jádra

CentOS 7 obsahuje nástroj package-cleanup, který je součástí balíčku yum-utils. Pokud yum-utils ještě není nainstalován, můžete jej nainstalovat pomocí příkazu:

sudo yum install yum-utils

Poté můžete pomocí nástroje package-cleanup snadno odstranit staré verze jádra. Pro odstranění všech starých verzí jádra, kromě posledních dvou, můžete použít následující příkaz:

sudo package-cleanup --oldkernels --count=2

Parametr --count=2 určuje, že chcete ponechat poslední dvě verze jádra, včetně té aktuálně používané. Můžete upravit hodnotu podle svých potřeb.

Krok 3: Kontrola volného místa na disku

Po odstranění starých verzí jádra je dobré zkontrolovat, kolik místa na disku se uvolnilo. Použijte příkaz:

df -h

Tento příkaz zobrazí informace o využití disku ve snadno čitelném formátu.

Krok 4: Restart systému

Aby se změny projevily a systém používal pouze aktuální verze jádra, je doporučeno provést restart systému:

sudo reboot

Po restartu můžete opět použít příkaz rpm -q kernel k ověření, že staré verze jádra byly úspěšně odstraněny.

 

Odstranění starých verzí jádra je jednoduchý způsob, jak uvolnit místo na disku v systému CentOS 7. Je však důležité postupovat opatrně, ujistit se, že máte funkční verzi jádra, a ponechat alespoň jednu záložní verzi pro případ potřeby.