Košík je prázdný

Při práci s operačním systémem CentOS 7 se můžete setkat s chybou "Failed to start session" při pokusu o přihlášení prostřednictvím grafického uživatelského rozhraní. Tato chyba může být způsobena řadou faktorů, včetně problémů s právy uživatelů, poškozenými konfiguračními soubory nebo chybějícími závislostmi. Následuje několik kroků, které vám pomohou identifikovat a vyřešit tento problém.

1. Zkontrolujte logy

Prvním krokem je zkontrolování systémových logů, abyste zjistili přesnou příčinu chyby. Přihlaste se do systému prostřednictvím terminálu (Ctrl+Alt+F2) a použijte následující příkaz k prohlížení logů:

journalctl -xe

Hledejte hlášky související s "Failed to start session" nebo grafickým prostředím. Ty mohou poskytnout nápovědu, kde přesně problém je.

2. Oprava práv uživatelských souborů

Jednou z běžných příčin této chyby může být nesprávně nastavená práva uživatelských souborů a adresářů ve vašem domovském adresáři. K jejich opravě můžete použít následující příkazy:

sudo chown -R $USER:$USER $HOME

Tento příkaz změní vlastníka všech souborů a adresářů v domovském adresáři na aktuálního uživatele a jeho skupinu.

3. Rekonfigurace grafického prostředí

Pokud problém přetrvává, může být nutné rekonfigurovat nebo přeinstalovat grafické prostředí. Pro CentOS 7 se často používá prostředí GNOME, jehož rekonfiguraci lze provést následujícími příkazy:

sudo yum groupremove "GNOME Desktop"
sudo yum groupinstall "GNOME Desktop"

Toto odstraní a následně znovu nainstaluje GNOME Desktop Environment, což může vyřešit problém.

4. Kontrola a instalace chybějících závislostí

Dalším možným řešením je zkontrolovat a nainstalovat všechny chybějící závislosti pro vaše grafické prostředí. To lze provést pomocí příkazu:

sudo yum deplist gnome-shell

Tento příkaz zobrazí všechny závislosti pro gnome-shell a pomůže vám identifikovat, zda nějaká chybí. Pokud najdete chybějící závislosti, můžete je nainstalovat pomocí příkazu yum install.

5. Vytvoření nového uživatelského účtu

Pokud všechny předchozí kroky selhaly, může být problém specifický pro vaše uživatelské konto. Vytvoření nového uživatelského účtu a pokus o přihlášení může tento problém obcházet:

sudo adduser novyuzivatel
sudo passwd novyuzivatel

Následně se pokuste přihlásit pomocí nově vytvořeného účtu.

Tato řada kroků by vám měla pomoci vyřešit chybu "Failed to start session" na systému CentOS 7. Je důležité si uvědomit, že přesná příčina problému může být specifická pro vaše prostředí, a proto může vyžadovat další troubleshooting založený na informacích získaných během těchto kroků.