Košík je prázdný

V systému CentOS 7 může chyba "Network is unreachable" signalizovat problémy s konfigurací sítě, které mohou zahrnovat nesprávné nastavení IP adresy, špatnou konfiguraci směrovací tabulky nebo problémy s firewallem. Tento článek poskytuje podrobný návod na diagnostiku a řešení této chyby.

Diagnostika problému

Před zahájením jakékoliv opravy je důležité správně diagnostikovat příčinu problému.

  • Krok 1: Ověření dostupnosti sítě Začněte ověřením, zda je síťové rozhraní aktivní pomocí příkazu ip link show. Výstup by měl zobrazit stav vašeho síťového rozhraní jako UP.

  • Krok 2: Kontrola IP adresy Použijte příkaz ip addr show pro zobrazení přiřazených IP adres. Ujistěte se, že IP adresa je správně nastavena a přiřazena k aktivnímu síťovému rozhraní.

  • Krok 3: Kontrola konfigurace DNS Soubor /etc/resolv.conf by měl obsahovat správné adresy DNS serverů. Ověřte, zda jsou adresy DNS správné a dostupné.

  • Krok 4: Kontrola směrovací tabulky Pomocí příkazu ip route zkontrolujte, zda je správně nastavena výchozí brána a směrovací pravidla pro vaši síť.

Oprava problému

Po diagnostice můžeme přejít k řešení identifikovaných problémů.

  • Nastavení IP adresy a síťových parametrů Pokud byla zjištěna chyba v konfiguraci IP adresy, můžete ji opravit úpravou konfiguračního souboru vašeho síťového rozhraní, který se obvykle nachází v /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-[název_rozhraní]. Zde můžete nastavit správnou IP adresu, masku podsítě, výchozí bránu a DNS servery.

  • Oprava směrovací tabulky Pokud problém spočívá ve směrovací tabulce, můžete použít příkaz ip route add default via [IP_adresa_výchozí_brány] pro přidání správné výchozí brány.

  • Konfigurace firewallu Pokud je problém způsoben nastavením firewallu, zkontrolujte pravidla firewallu a ujistěte se, že neblokují váš síťový provoz. Příkazy jako firewall-cmd --list-all mohou pomoci zobrazit aktuální pravidla firewallu.

 

Po provedení potřebných oprav proveďte restart síťových služeb pomocí příkazu systemctl restart network a ověřte, že problém byl vyřešen. Můžete to udělat pokusem o připojení k externím zdrojům nebo použitím příkazu ping na známé webové servery.

Závěr

Oprava chyby "Network is unreachable" na CentOS 7 vyžaduje pečlivou diagnostiku a systematické řešení problémů sítě. Většina problémů je obvykle spojena s nesprávnou konfigurací síťových nastavení nebo blokováním firewallu. Postupujte podle výše uvedených kroků pro efektivní řešení této chyby.