Košík je prázdný

Každý správce systému se může setkat s nutností obnovit zapomenuté root heslo. Tento článek poskytuje podrobný návod, jak obnovit root heslo na systému CentOS 7, který je jednou z nejrozšířenějších distribucí Linuxu pro serverové prostředí.

Příprava

Před zahájením procesu obnovy hesla se ujistěte, že máte fyzický nebo konzolový přístup k počítači, na kterém CentOS 7 běží. Proces nelze provést na dálku přes SSH nebo jiné vzdálené připojení.

1. Krok: Restart systému a úprava parametrů GRUB

a) Restartujte váš CentOS 7 systém. Během spouštění systému se zobrazí GRUB menu. Pokud se menu automaticky nespustí, můžete vynutit jeho zobrazení stiskem klávesy "Shift" nebo "Esc" v závislosti na vašem hardware.

b) Jakmile se objeví GRUB menu, vyberte verzi jádra, kterou chcete spustit, a stiskněte klávesu "e" pro editaci spouštěcích parametrů.

2. Krok: Úprava bootovacích parametrů

V editačním módu se posuňte dolů k řádce začínající "linux16" nebo "linux", záleží na vaší konfiguraci. V této řádce najděte část ro quiet splash nebo jen ro a změňte ji na rw init=/sysroot/bin/sh. Tím dočasně změníte kořenový adresář a umožníte přístup k shellu.

3. Krok: Restart systému s upravenými parametry

Stiskněte klávesu "Ctrl+X" nebo "F10" pro restart systému s upravenými parametry. Systém se spustí do příkazové řádky jako root bez zadání hesla.

4. Krok: Přemontování kořenového souborového systému

Ve výzvě příkazového řádku zadejte následující příkaz pro přemontování kořenového souborového systému jako read-write:

mount -o remount,rw /sysroot

5. Krok: Změna kořenového adresáře

Nyní změňte kořenový adresář pomocí chroot, aby bylo možné přistupovat k souborům a spustit potřebné příkazy pro změnu hesla:

chroot /sysroot

6. Krok: Změna root hesla

V kořenovém shellu zadejte příkaz passwd pro změnu root hesla. Systém vás vyzve k zadání nového hesla a jeho potvrzení.

7. Krok: Aktualizace SELinux politik

Pokud používáte SELinux, je důležité provést relabel souborů, aby nové heslo správně fungovalo:

touch /.autorelabel

8. Krok: Restart systému

Po dokončení těchto kroků opusťte chroot a restartujte systém příkazem reboot. Nyní byste měli být schopni přihlásit se do systému s novým root heslem.

 

Obnova zapomenutého root hesla na CentOS 7 vyžaduje fyzický přístup k systému a dodržení přesné postupnosti kroků. Dodržením tohoto návodu zajistíte, že váš systém zůstane zabezpečený a přístupný.