Košík je prázdný

Chyba "Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs" je jednou z nejvíce frustrujících chyb, se kterou se můžete setkat při používání CentOS 7. Tato chyba obvykle naznačuje, že jádro Linuxu nemůže načíst kořenový souborový systém. Důvody mohou být různé, od poškozených souborů initramfs, přes chybné konfigurace GRUBu, až po hardwarové problémy. V tomto článku probereme několik kroků, které vám pomohou tuto chybu opravit.

Úvod

Před zahájením jakýchkoli oprav je důležité pochopit, proč k této chybě dochází. Jádro Linuxu se pokouší načíst kořenový souborový systém na základě instrukcí v GRUB konfiguračním souboru, ale pokud narazí na problémy, nemůže tento proces dokončit, což vede k uvedené chybě.

Krok 1: Kontrola konfigurace GRUB

Prvním krokem je zkontrolovat, zda je konfigurace GRUB správná. To můžete provést z obnovovacího režimu nebo z live CD/DVD/USB vaší distribuce.

  1. Spusťte systém z live média a otevřete terminál.
  2. Zjistěte, na kterém disku a oddílu se nachází váš kořenový souborový systém pomocí příkazu fdisk -l.
  3. Připojte kořenový oddíl do nějakého adresáře, například pomocí mount /dev/sda1 /mnt, kde /dev/sda1 je vaše kořenová partice.
  4. Změňte kořenový adresář na tento oddíl pomocí chroot /mnt.
  5. Otevřete a zkontrolujte soubor GRUB konfigurace (/etc/default/grub) a ujistěte se, že odkazuje na správné zařízení a oddíl pro kořenový souborový systém.

Krok 2: Oprava a regenerace initramfs

Pokud je konfigurace GRUB v pořádku, problém může spočívat v poškozeném nebo nekompletním initramfs. Pro jeho opravu a regeneraci proveďte následující kroky:

  1. Stále v chrootovaném prostředí, identifikujte aktuální jádro pomocí uname -r.
  2. Regenerujte initramfs pro toto jádro pomocí příkazu dracut -f /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r).
  3. Po regeneraci opětovně generujte konfiguraci GRUB pomocí příkazu grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg.

Krok 3: Kontrola disků a souborových systémů

Pokud předchozí kroky nevyřešily problém, je možné, že máte poškozený disk nebo souborový systém.

  1. Proveďte kontrolu disku pomocí fsck na kořenovém souborovém systému (například fsck /dev/sda1). Ujistěte se, že je disk připojen pouze pro čtení, nebo je odpojen, aby se zabránilo poškození dat.
  2. Pokud fsck nalezne a opraví nějaké chyby, restartujte systém a zkontrolujte, zda problém přetrvává.

 

Oprava chyby "Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs" vyžaduje pečlivou diagnostiku a může zahrnovat několik různých opravných akcí. Klíčem k úspěchu je systematický přístup a pečlivé sledování změn v konfiguraci systému. V případě, že žádný z uvedených kroků nevede k řešení, doporučuje se konzultace s komunitou CentOS nebo s odborníkem na systémovou administraci, který by mohl poskytnout další pomoc.