Košík je prázdný

Pokud jste zapomněli root heslo pro MySQL na vašem serveru s CentOS 7, může to způsobit vážné komplikace při správě vaší databáze. Tento článek vám krok za krokem ukáže, jak přenastavit zapomenuté MySQL root heslo, abyste mohli obnovit přístup k vašim databázím.

Příprava

Než začnete, ujistěte se, že máte plný přístup k serveru CentOS 7 jako uživatel s root oprávněními. Proces obnovení hesla zahrnuje restartování MySQL služby a manipulaci s konfigurací, což vyžaduje vysoká oprávnění.

Krok 1: Zastavení MySQL služby

Prvním krokem je zastavení MySQL služby. To lze provést pomocí následujícího příkazu ve vašem terminálu:

sudo systemctl stop mysqld

Krok 2: Spuštění MySQL bez zabezpečení

Abychom mohli resetovat root heslo, musíme spustit MySQL v režimu, který nám umožní přihlásit se bez hesla. Toho dosáhneme nastavením --skip-grant-tables příznaku. To lze provést editací konfiguračního souboru MySQL.

  1. Spusťte MySQL v bezpečném režimu:
    sudo mysqld_safe --skip-grant-tables &
    ​

Tento příkaz spustí MySQL v bezpečném režimu, přičemž ignoruje tabulky s oprávněními, což nám umožní přistupovat k databázi bez nutnosti hesla.

Krok 3: Přihlášení do MySQL jako root

Nyní, když je MySQL spuštěno v bezpečném režimu, můžete se přihlásit jako root uživatel bez hesla:

mysql -u root

Krok 4: Nastavení nového root hesla

Po přihlášení do MySQL můžete resetovat heslo pomocí následujícího příkazu. Nezapomeňte nahradit nove_heslo vaším novým heslem:

FLUSH PRIVILEGES;
SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' = PASSWORD('nove_heslo');

Krok 5: Restartování MySQL služby

Po úspěšném nastavení nového hesla je čas restartovat MySQL službu do normálního režimu. Toho docílíme ukončením bezpečného režimu a restartováním služby:

sudo systemctl stop mysqld
sudo systemctl start mysqld

Nyní byste se měli být schopni přihlásit do MySQL s novým root heslem:

mysql -u root -p

Resetování zapomenutého MySQL root hesla na CentOS 7 může být náročný proces, ale následováním těchto kroků můžete heslo úspěšně obnovit a znovu získat kontrolu nad vašimi databázemi. Důležité je si pamatovat, že s velkou mocí přichází velká zodpovědnost, takže buďte opatrní při manipulaci s oprávněními a hesly.