Košík je prázdný

Chyba "Failed to load SELinux policy. Freezing" při startu systému CentOS 7 může být způsobena několika problémy, včetně poškození SELinux politiky nebo nesprávných konfiguračních nastavení. Tento odborný článek vás provede krok za krokem procesem opravy této chyby, abyste mohli obnovit správný start vašeho systému.

Příčiny chyby

Chyba obvykle nastává v důsledku:

  • Poškození SELinux politiky: Aktualizace systému, neúspěšné změny konfigurace nebo systémové chyby mohou poškodit SELinux politiky.
  • Nesprávné nastavení SELinux: Nesprávné nebo nekompatibilní nastavení SELinux může způsobit, že systém nedokáže načíst politiky správně.

Řešení chyby

Krok 1: Přechod do nouzového režimu

Pro začátek restartujte počítač a při zobrazení GRUB menu stiskněte klávesu 'e' pro editaci zaváděcích parametrů. Přidejte rd.break enforcing=0 na konec řádku začínajícího s linux16 nebo linux, poté stiskněte Ctrl+X pro start systému. Tímto způsobem se dostanete do nouzového režimu s vypnutým SELinux.

Krok 2: Oprava SELinux politik

Po startu do nouzového režimu zkontrolujte a případně opravte poškozené SELinux politiky. Můžete to provést spuštěním následujícího příkazu:

restorecon -Rv /

Tento příkaz obnoví správné SELinux kontexty souborů v celém systému. Pokud je problém způsoben poškozenými politikami, tento krok by měl pomoci.

Krok 3: Rekonfigurace SELinux politik

Pokud problém přetrvává, může být potřeba rekonfigurovat nebo znovu nainstalovat SELinux politiky. To lze provést pomocí následujících příkazů:

yum reinstall selinux-policy-targeted

Po reinstalaci SELinux politik restartujte systém, aby se změny projevily.

Krok 4: Kontrola konfiguračních souborů SELinux

Dalším krokem je zkontrolovat konfigurační soubory SELinux, zejména /etc/selinux/config, a ujistit se, že jsou nastaveny správně. SELinux by měl být nastaven na enforcing nebo permissive módu, nikoli na disabled.

SELINUX=enforcing

Krok 5: Závěrečný restart a kontrola

Po provedení všech oprav restartujte systém a sledujte, zda se chyba "Failed to load SELinux policy. Freezing" již neobjevuje. Pokud je systém schopen úspěšně startovat, vaše opravy byly úspěšné.

 

Chyba "Failed to load SELinux policy. Freezing" v systému CentOS 7 může být frustrující, ale ve většině případů ji lze opravit sledováním výše uvedených kroků. Důležité je zachovat klid a systematicky procházet procesem opravy, což zahrnuje zajištění, že SELinux politiky jsou správně konfigurovány a nepoškozené. Pokud problémy přetrvávají, může být užitečné konzultovat logy systému nebo hledat podporu v komunitních fórech CentOS.