Košík je prázdný

Použití dynamických virtuálních hostů v webovém serveru Apache umožňuje administrátorům flexibilně spravovat velké množství domén bez nutnosti manuálně konfigurovat každou z nich zvlášť. V tomto článku se zaměříme na konfiguraci dynamických virtuálních hostů v Apache na operačním systému CentOS 7 s využitím modulu mod_vhost_alias.

Předpoklady

Před začátkem konfigurace se ujistěte, že:

  • Máte nainstalovaný Apache webový server na CentOS 7.
  • Máte přístup k serveru s právy superuživatele (root).

Instalace a aktivace mod_vhost_alias

  1. Instalace Apache: Pokud Apache ještě není nainstalován, nainstalujte jej pomocí příkazu yum:
    sudo yum install httpd
    ​
  2. Aktivace mod_vhost_alias: Modul mod_vhost_alias je součástí standardní instalace Apache na CentOS 7. Ověřte, že je modul nainstalován a aktivován pomocí příkazu:
    httpd -M | grep vhost_alias_module
    ​
    Pokud je modul nainstalován, tento příkaz vrátí výstup potvrzující jeho aktivaci. Pokud ne, musíte Apache znovu zkompilovat s tímto modulem, což je mimo rozsah tohoto článku.

 

Konfigurace dynamických virtuálních hostů

  1. Úprava konfiguračního souboru: Otevřete hlavní konfigurační soubor Apache pro editaci:

    sudo vi /etc/httpd/conf/httpd.conf
    
  2. Přidání konfigurace pro dynamické virtuální hosty: Na konec souboru přidejte následující direktivy, které umožní dynamickou konfiguraci virtuálních hostů:

    UseCanonicalName Off
    VirtualDocumentRoot /var/www/vhosts/%0/public_html
    

    V tomto příkladu %0 reprezentuje plný doménový název požadavku (např. example.com), a /var/www/vhosts/%0/public_html je cesta, kde Apache hledá soubory pro danou doménu. Upravte cestu podle vaší struktury adresářů.

  3. Restart Apache: Po uložení změn v konfiguračním souboru restartujte Apache, aby se nová konfigurace projevila:

    sudo systemctl restart httpd
    

 

Testování konfigurace

  1. Přidání testovací domény: Pro testování přidejte do souboru /etc/hosts na testovacím počítači řádek, který směruje testovací doménu na IP adresu vašeho serveru. Například:
    192.0.2.1 example.com
    ​
  2. Vytvoření struktury adresářů: Na serveru vytvořte adresář odpovídající testovací doméně a umístěte do něj soubor index.HTML:
    sudo mkdir -p /var/www/vhosts/example.com/public_html
    echo "Testovací stránka pro example.com" | sudo tee /var/www/vhosts/example.com/public_html/index.html
    ​
  3. Testování v prohlížeči: Otevřete webový prohlížeč a přejděte na http://example.com. Měli byste vidět obsah souboru index.html.

 

Konfigurace dynamických virtuálních hostů v Apache na CentOS 7 pomocí modulu mod_vhost_alias vám umožní efektivně spravovat webové domény bez nutnosti manuální konfigurace pro každou z nich. Díky dynamickému mapování můžete snadno rozšiřovat své webové služby přidáváním nových domén a odpovídajících adresářů bez další konfigurace serveru.