Košík je prázdný

V dnešním propojeném světě je správa síťového provozu a efektivní využití dostupné šířky pásma klíčové pro udržení stabilní a rychlé síťové komunikace. Jedním z nástrojů, který nám v Linuxu, specificky na CentOS 7, umožňuje regulovat a monitorovat šířku pásma, je tc (traffic control). V tomto článku se podrobně zaměříme na to, jak pomocí tc nastavit omezení šířky pásma pro síťová zařízení a jak tento provoz monitorovat.

Základy tc

tc je součástí iproute2, což je kolekce uživatelských prostředků pro správu a monitorování síťového provozu v linuxových systémech. Umožňuje nám manipulovat s frontami paketů, definovat pravidla pro jejich řazení, a tím ovlivňovat, jak je síťový provoz zpracováván.

Příprava systému

Než začneme s konfigurací tc, je důležité se ujistit, že váš systém je aktualizován a že máte nainstalované všechny potřebné balíčky. To můžete provést pomocí následujících příkazů:

sudo yum update
sudo yum install iproute

Základní konfigurace

Nejdříve si ukážeme, jak zobrazit aktuální nastavení šířky pásma pro síťové rozhraní pomocí tc. Tento příkaz vypíše stávající pravidla pro vybrané rozhraní:

tc qdisc show dev eth0

Nastavení limitu šířky pásma

Chcete-li nastavit limit šířky pásma pro síťové rozhraní, můžete použít následující příkaz. V tomto příkladu omezíme odchozí šířku pásma rozhraní eth0 na 1Mbps:

sudo tc qdisc add dev eth0 root tbf rate 1mbit burst 32kbit latency 400ms
  • rate určuje maximální rychlost odchozího provozu.
  • burst definuje množství dat, která mohou být poslána rychleji než je určený limit, aby se umožnila určitá flexibilita v odesílání dat.
  • latency určuje, jak dlouho pakety mohou čekat v bufferu před tím, než budou odeslány.

Monitorování využití šířky pásma

Pro monitorování efektivity nastavených pravidel můžete použít příkaz tc -s qdisc show dev eth0, který vypíše statistiky odesílaných a přijímaných paketů, včetně ztracených nebo zpožděných.

Pokročilá konfigurace

tc nabízí mnohem více možností, jak přesně řídit a monitorovat síťový provoz. Můžete například vytvářet složité filtry, které omezí šířku pásma pouze pro určité typy provozu nebo aplikace, nebo použít různé algoritmy pro řízení front, jako je HTB (Hierarchical Token Bucket), pro ještě přesnější řízení provozu.

 

Správa šířky pásma je důležitá pro zajištění hladkého provozu sítě. tc je mocný nástroj, který vám dává kontrolu nad tím, jak je vaše síťová šířka pásma využívána. Ačkoliv se může na první pohled zdát složitý, jeho základní použití je relativně přímočaré. Pokud potřebujete více detailní kontrolu nad vaším síťovým provozem, stojí za to se s tc více seznámit.