Košík je prázdný

Protokol SNMP (Simple Network Management Protocol) je základním stavebním prvkem pro správu sítí a systémů v podnikovém prostředí. Jednou z klíčových funkcí SNMP je schopnost konfigurovat "traps", tedy upozornění, která automaticky informují administrátory o důležitých událostech nebo změnách v síti nebo na serveru. V tomto článku se podíváme na to, jak nakonfigurovat SNMP trap na CentOS 7 serveru pro odesílání upozornění do externího monitorovacího systému.

Předpoklady

Před zahájením konfigurace se ujistěte, že:

  • Máte nainstalovaný a běžící CentOS 7 server.
  • Máte přístup k serveru s oprávněními superuživatele (root).
  • Znáte adresu a port externího monitorovacího systému, který bude přijímat SNMP traps.

Krok 1: Instalace SNMP

Prvním krokem je instalace SNMP a SNMP utilities na vašem CentOS serveru. Toho dosáhnete spuštěním následujícího příkazu v terminálu:

sudo yum install -y net-snmp net-snmp-utils

Krok 2: Konfigurace SNMPD

Po instalaci je nutné nakonfigurovat snmpd, což je démon, který běží na serveru a zpracovává SNMP požadavky. Konfigurační soubor pro snmpd se nachází v /etc/snmp/snmpd.conf. Pro odesílání SNMP traps je potřeba tento soubor upravit:

  1. Otevřete konfigurační soubor pomocí textového editoru, například nano:
    sudo nano /etc/snmp/snmpd.conf
    ​
  2. Přidejte nebo upravte následující řádky ve souboru:
    rocommunity public
    trapcommunity public
    trapsink <IP_adresa_monitorovacího_systému> public
    ​

 

Zde <IP_adresa_monitorovacího_systému> nahraďte IP adresou nebo hostname vašeho monitorovacího systému. Slovo public je komunitní řetězec, který funguje jako heslo pro autentizaci SNMP zpráv. Pro produkční prostředí doporučujeme použít bezpečnější komunitní řetězce.

Krok 3: Restart SNMPD a testování

Po úpravě konfiguračního souboru je nutné restartovat službu snmpd, aby se změny projevily:

sudo systemctl restart snmpd
sudo systemctl enable snmpd

Pro testování funkčnosti SNMP traps můžete použít nástroj snmptrap pro odeslání testovacího trapu na váš monitorovací systém:

snmptrap -v 2c -c public <IP_adresa_monitorovacího_systému> '' NET-SNMP-EXAMPLES-MIB::netSnmpExampleHeartbeatNotification netSnmpExampleHeartbeatRate i 12345

Konfigurace SNMP trap na CentOS 7 serveru pro odesílání upozornění do externího monitorovacího systému vyžaduje pečlivou přípravu a testování. Přesná konfigurace se může lišit v závislosti na vašem konkrétním monitorovacím řešení a požadavcích na bezpečnost. Vždy se ujistěte, že vaše SNMP komunitní řetězce jsou dostatečně bezpečné a nejsou snadno uhodnutelné.