Košík je prázdný

Kdump je nástroj pro zachytávání a analýzu dumpů jádra (kernel dumps), což je užitečné při diagnostikování příčin systémových pádů, známých jako kernel panics. Použití Kdump na systému CentOS 7 vyžaduje několik kroků pro jeho správnou konfiguraci a využití. Tento článek poskytuje podrobný průvodce krok za krokem, jak Kdump nakonfigurovat a jak následně analyzovat výstupy pro odhalení příčin problémů.

Předpoklady Před instalací a konfigurací Kdump ujistěte se, že máte:

  • Dostatečný prostor na disku pro uložení dumpů.
  • Práva správce (root) pro provedení změn a instalaci balíčků.

Instalace Kdump

  1. Instalace balíčků: Prvním krokem je instalace Kdump a souvisejících nástrojů. To lze provést pomocí příkazu yum:
    yum install kexec-tools crash kernel-devel
    ​
  2. Povolení služby Kdump: Po instalaci je potřeba povolit a spustit Kdump službu pomocí systemctl:
    systemctl enable kdump.service
    systemctl start kdump.service
    ​

 

Konfigurace Kdump

  1. Editace konfiguračního souboru: Pro konfiguraci Kdump je potřeba upravit soubor /etc/kdump.conf. Tento soubor určuje, kam se dump bude ukládat a jak velký má být.
  2. Uložení dumpů: Můžete specifikovat cílové umístění dumpu (lokální disk, síťové úložiště atd.). Příklad konfigurace pro uložení na lokální disk:
    path /var/crash
    ​
  3. Velikost dumpu: V konfiguračním souboru můžete také omezit velikost dumpu pomocí direktivy core_collector makedumpfile. Například pro zmenšení velikosti dumpu o vynechání volné paměti a cache:
    core_collector makedumpfile -c --message-level 1 -d 31
    ​

 

Testování Kdump Pro ověření, že Kdump je správně nakonfigurován a funguje, lze vyvolat umělý kernel panic. Upozorňujeme, že toto by mělo být prováděno pouze na testovacím systému:

echo c > /proc/sysrq-trigger

Tento příkaz vyvolá kernel panic a spustí Kdump pro zachycení dumpu jádra.

Analýza dumpu Po restartu systému můžete najít dump soubory v konfigurovaném umístění (/var/crash). Pro analýzu těchto dumpů můžete použít nástroj crash. Nástroj crash lze spustit s cestou k výpisu jádra a odpovídajícím systémovým mapovým souborem, například:

crash /usr/lib/debug/lib/modules/$(uname -r)/vmlinux /var/crash/2021-01-01-01:01/vmcore

Použití Kdump pro analýzu kernel paniců a systémových pádů na CentOS 7 je efektivní způsob, jak identifikovat a řešit problémy spojené s jádrem operačního systému. Správná konfigurace a použití tohoto nástroje může výrazně usnadnit proces diagnostiky a zlepšit stabilitu a bezpečnost systému.