Košík je prázdný

Software Defined Networking (SDN) přináší revoluci v řízení síťové infrastruktury tím, že odděluje kontrolní rovinu (logiku sítě) od datové roviny (přeposílání dat). OpenDaylight je otevřený SDN controller, který poskytuje flexibilní, modulární a mnohostranné řešení pro správu síťového provozu a politik.

Předpoklady

  • Instalovaný a aktualizovaný CentOS 7
  • Práva superuživatele (root) nebo sudo
  • Pevné základy práce v Linuxovém příkazovém řádku
  • Základní znalost konceptů sítí a SDN

Instalace závislostí

Než začnete s instalací OpenDaylight, musíte na svůj systém CentOS 7 nainstalovat potřebné závislosti. Otevřete terminál a spusťte následující příkazy:

sudo yum update
sudo yum install java-1.8.0-openjdk-devel

Java je klíčovou závislostí pro OpenDaylight, proto je důležité nainstalovat kompatibilní verzi JDK.

Stahování a instalace OpenDaylight

Po instalaci závislostí můžete pokračovat ke stažení nejnovější verze OpenDaylight z oficiálních stránek. V momentě psaní tohoto článku je aktuální verze OpenDaylight Lithium. Použijte wget pro stažení:

wget https://nexus.opendaylight.org/content/repositories/public/org/opendaylight/integration/opendaylight/0.5.3/opendaylight-0.5.3.tar.gz

Rozbalte stažený archív a přejděte do adresáře OpenDaylight:

tar -xvzf opendaylight-0.5.3.tar.gz
cd opendaylight-0.5.3

Spuštění OpenDaylight

OpenDaylight spustíte pomocí příkazu ./bin/start. Tento příkaz spustí OpenDaylight v pozadí. Pro interakci s OpenDaylight použijte ./bin/client.

Konfigurace a správa sítě

Po úspěšném spuštění OpenDaylight můžete přistupovat k jeho webovému rozhraní pro správu sítě. Výchozí adresa pro webové rozhraní je http://localhost:8181/index.HTML. Pro přístup můžete potřebovat přihlašovací údaje, které jsou ve výchozím nastavení:

  • Uživatelské jméno: admin
  • Heslo: admin

Vytváření a správa síťových prvků

OpenDaylight poskytuje REST API pro programovatelné řízení sítě. Můžete vytvářet, modifikovat a mazat síťové prvky, jako jsou přepínače, routery a virtuální sítě, pomocí REST volání.

Bezpečnost a údržba

Zabezpečení vaší SDN sítě je klíčové. Ujistěte se, že aktualizujete OpenDaylight a všechny závislosti na nejnovější verze, abyste minimalizovali bezpečnostní rizika. Pravidelně monitorujte síťový provoz a konfigurace pomocí vestavěných nástrojů OpenDaylight.

 

OpenDaylight je mocný nástroj pro správu SDN, který umožňuje flexibilní a dynamické řízení síťové infrastruktury. Díky modulární architektuře a otevřeným standardům je ideální volbou pro podniky i výzkumné projekty. S CentOS 7 jako základním operačním systémem získáváte stabilní a bezpečnou platformu pro provoz vaší SDN.