Košík je prázdný

Bezpečnost a integrita dat jsou klíčové aspekty správy serverů, obzvláště v prostředích, kde jsou kritické aplikace neustále v provozu. Jednou z efektivních metod ochrany před náhlými výpadky elektrického proudu je použití nepřerušitelného zdroje napájení (UPS). Tento článek popisuje, jak nastavit CentOS 7 pro automatické vypínání serveru v případě výpadku napájení, když je server napájen UPS, což zajišťuje bezpečné ukončení systému a ochranu dat.

Předpoklady

Než začnete, ujistěte se, že:

  • Máte nainstalovaný a funkční CentOS 7.
  • Máte fyzický nebo síťový přístup k serveru.
  • Máte UPS připojenou k serveru přes USB nebo síť.

1. Instalace a konfigurace Nut (Network UPS Tools)

Nut (Network UPS Tools) je nejčastěji používaný software pro komunikaci s UPS na Linuxu. Poskytuje mechanismus pro monitorování UPS a automatické vypínání serveru při výpadku napájení.

a. Instalace Nut

Otevřete terminál a spusťte následující příkaz pro instalaci Nut:

sudo yum install nut

b. Konfigurace Nut

Konfigurace Nut závisí na modelu vaší UPS. Základní konfigurační soubory Nut jsou umístěny v /etc/ups. Hlavní soubory, které je třeba upravit, jsou:

  • ups.conf - zde definujete svoji UPS.
  • upsd.conf - nastavení pro démona UPS.
  • upsd.users - soubor pro definici uživatelů a oprávnění.
  • upsmon.conf - pro monitorování UPS a konfiguraci akcí.

Příklad konfigurace ups.conf:

[myups]
    driver = usbhid-ups
    port = auto
    desc = "My UPS"

Zaměňte myups za identifikátor vaší UPS a usbhid-ups za ovladač, který odpovídá vaší UPS. Další informace o dostupných ovladačích naleznete v dokumentaci k vaší UPS nebo na webu projektu Nut.

2. Nastavení akce při výpadku napájení

V souboru upsmon.conf nastavte, co se má stát, když UPS detekuje výpadek napájení. Toto se obvykle nastavuje pomocí direktivy SHUTDOWNCMD.

Příklad:

SHUTDOWNCMD "/sbin/shutdown -h now"

3. Spuštění a testování

Po konfiguraci spusťte Nut a otestujte, zda je systém schopen detekovat stav UPS a zda se správně vypne, když UPS signalizuje nízkou úroveň baterie nebo výpadek napájení.

a. Spuštění služeb Nut:

sudo systemctl start nut-server
sudo systemctl start nut-client

b. Testování

Testování můžete provést simulací výpadku napájení (pokud to vaše UPS umožňuje) nebo pomocí příkazů Nut k simulaci stavů UPS.

 

Správně nastavené automatické vypínání serveru při výpadku napájení je klíčové pro ochranu dat a systému. Použitím Network UPS Tools na CentOS 7 můžete efektivně spravovat UPS a zabezpečit svůj server proti náhlým výpadkům elektrické energie.