Košík je prázdný

V dnešní době, kdy je efektivní využití serverových zdrojů klíčové pro správu a optimalizaci infrastruktury, se stávají nástroje pro sledování v reálném čase nezbytnými pro každého správce systému. CentOS 7, jako jedna z oblíbených distribucí Linuxu pro serverové nasazení, nabízí širokou paletu nástrojů pro monitorování systémových zdrojů. Mezi ty nejpopulárnější patří htop, nmon a glances. V tomto článku se podíváme na to, jak tyto nástroje nainstalovat a používat pro efektivní monitorování a správu serveru.

htop

Instalace:

htop je pokročilá interaktivní utilita pro sledování procesů, která nahrazuje klasický nástroj top. Poskytuje bohatší uživatelské rozhraní s podporou barev a lepší přehledností. Pro instalaci htop na CentOS 7 použijte příkaz:

sudo yum install htop

Použití:

Po instalaci stačí spustit htop příkazem v terminálu. Uvidíte seznam běžících procesů spolu s informacemi o využití CPU, paměti, swapu a dalších zdrojů. htop umožňuje řadit procesy podle různých kritérií a poskytuje možnosti pro správu procesů, jako je jejich ukončování nebo přenastavení priority.

nmon

Instalace:

nmon (Nigel's Monitor) je další nástroj pro sledování výkonu systému, který poskytuje detailní pohled na využití CPU, paměti, disků, síťových rozhraní a další. Pro instalaci nmon na CentOS 7 použijte:

sudo yum install nmon

Použití:

Spuštěním příkazu nmon aktivujete monitorovací režim. Můžete přepínat mezi různými pohledy na využití zdrojů stiskem příslušných kláves. Například c pro CPU, m pro paměť a d pro disky. nmon také umožňuje exportovat shromážděná data do souboru pro pozdější analýzu.

Glances

Instalace:

Glances je další nástroj pro monitorování systému, který v reálném čase poskytuje souhrnný pohled na řadu klíčových metrik. Pro jeho instalaci můžete použít pip, správce balíčků pro Python:

sudo yum install python-pip
sudo pip install glances

Použití:

Po instalaci spusťte glances jednoduše zadáním glances do terminálu. Tento nástroj automaticky aktualizuje zobrazené informace a nabízí komplexní přehled o využití CPU, paměti, disku, síti a procesech. Glances také umožňuje sledovat výstrahy pro kritické hodnoty zdrojů a podporuje doplňky pro rozšíření funkcionalit.

Každý z těchto nástrojů má své specifické výhody a použití závisí na konkrétních potřebách správce systému. Ať už potřebujete detailní analýzu výkonu nebo rychlý přehled o stavech systému, htop, nmon a glances poskytnou potřebné informace pro efektivní správu a optimalizaci vašeho serveru.